Alternatieve genezer

Valt een miskraam onder uw uitvaartverzekering?

Valt een miskraam onder uw uitvaartverzekering?

Geplaatst op

Het verliezen van een kindje is een heftige ervaring. Ook wanneer dit gedurende de zwangerschap plaatsvindt. Op goede manier afscheid nemen is vaak belangrijk om deze verlieservaring een plek te geven. De wensen van ouders kunnen hierin sterk van elkaar verschillen. Er is hier veel mogelijk, maar de dekking vanuit de uitvaartverzekering kan sterk variëren.

Wanneer is er sprake van een miskraam?

In geval van een miskraam stoot het lichaam een vruchtje van jonger dan 16 weken af, omdat dit niet levensvatbaar is. Een miskraam kan ook voorkomen na deze zwangerschapstermijn. De ontwikkeling van de vrucht is dan vaak al eerder gestopt, maar het lichaam heeft de zwangerschap nog niet afgebroken. In deze situatie wordt er gesproken over een late miskraam, ook wel ‘missed abortion’ genoemd. Tegenwoordig krijgen zwangere vrouwen al vroeg in de zwangerschap een echo. Tijdens dit onderzoek wordt onder andere gecontroleerd op een de hartactiviteit en groei van het vruchtje. Hierdoor worden vrouwen minder vaak overvallen door een miskraam.

Afscheid bij een miskraam

Bij een vroege zwangerschap verliest een vrouw een vruchtzakje. Tot tien weken zwangerschap is er vaak nog geen kindje zichtbaar. Ook in geval van een medische ingreep bij een miskraam, of te wel curettage, is er geen kindje zichtbaar om afscheid van te nemen. Wettelijk gezien is vanaf 24 weken zwangerschap de verplichting om het kindje een begrafenis of crematie te bieden. Vanaf 20 weken zwangerschap is dit een mogelijkheid, maar nog geen verplichting.

Biedt een uitvaartverzekering dekking bij een miskraam?

Uitvaartverzekeringen en begrafenisverzekeringen gaan wisselend om met de dekking in geval van een miskraam. Een aantal verzekeraars hanteren hierbij een grens van 20 weken. Vanaf deze zwangerschapsduur vergoeden zij (een deel van) de uitvaartkosten. Andere verzekeraars bieden een dekking vanaf het begin van de zwangerschap. Een enkele verzekeraar biedt niet de service dat kinderen kosteloos zijn meeverzekerd. Zij bieden alleen een vergoeding, wanneer voor een kind aparte poliskosten voor worden betaald. In geval van een miskraam is dit veelal nog niet het geval. Deze verzekeraar biedt dan geen dekking van de uitvaartkosten. Het is van belang de polisvoorwaarden van uw verzekering hier goed op na te lezen of advies te vragen via telefonisch of emailcontact met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden